background

Drenaj Nedir?

blog image
Özdemir İnşaat & Yatırım

Drenaj Nedir?

Drenaj Ne Demek, Ne İşe Yarar ?

 

Su hayatımızın önemli bir parçasıdır. Birçok sektörde de suyun kullanımı büyük bir önem arz etmektedir ancak bazen suyun fazla olmasının zararlı yönleri de mevcuttur bu yüzden su kontrol altında tutulmalıdır. Yapı alanında zeminlerde ve temellerde bulunması yapıya zarar vermektedir ,gereğinden fazla su tarım alanında bitki ve toprak için oldukça zararlıdır, madencilikte de su, ocaklar için büyük bir sıkıntı teşkil etmektedir. Bu sebeple fazla olan suların doğal yada yapay yollarla uzaklaştırılması gerekmektedir. Drenaj, suyun veya diğer sıvıların bir yerden tahliye edildiği sistem veya işlemdir. Bu uzaklaştırma sistemine ise drenaj sistemi denir. Tabi her zeminde drenaj uygulanmasına gerek yoktur, geçirgenliği yüksek ve yeraltı suyu seviyesi düşük topraklarda drenaj gerekmez. Bu sistemin uygulanmasının sebebi su nedeniyle gerçekleşecek tehlikeli olayların ( heyelan, sel gibi ) yapılarda oluşturabileceği zararları önlemektir.

Drenaj genellikle inşaat mühendisliği ve inşaat projelerinin önemli bir unsurudur ve sel ve diğer hasarlardan önlemek için gereklidir. Yapıların bulunduğu zeminlerde ve temellerde ciddi tehlikeler söz konusu olabilir. İnşaat drenajı, binaların altındaki alanı kuru tutar bu da binaya rijitlik, uzun ömür ve depreme karşı direnç katar. Drenaj sistemi burada bir çeşit izolasyon rolü oynar. Drenaj su basıncını düşürmektedir fakat tamamen izolasyon görevi görmemektedir yani yalnız başına bu görevi üstlenmediği bilinmelidir.

Drenaj Nasıl Yapılır ?

Drenajların yapımı için öncelikle zemin ve topoğrafik alan araştırılmalıdır. Çünkü arazi düz ise yani eğim bulunmuyorsa suyun herhangi bir kısımda birikmesi daha muhtemel olduğu için drenaj uygulanması gerekli hale gelir. Eğer arazi eğimli ise drenaj daha kolay yollarla doğrudan suyu alandan uzaklaştıracaktır.

Drenajın çeşitlerine bakacak olursak, drenajlar iç drenaj ve dış drenaj olmak üzere iki şekilde incelenir. İç drenaj, dış drenaj yapma imkanı bulunmama durumunda binanın bodrum katında yapılan drenaj türüdür. Genellikle binanın bodrum katında 50×50 cm boyunda 2 metre derinliğinde kuyu kazılır. Ardından su motoru kuyuya yerleştirilir. Bu su motoru borularla birlikte kuyudan alacağı istenmeyen suyu dışarı aktarır. Dış drenaj ise bina etrafında temel duvarının dışına kazı yapıldıktan sonra eğimli kanal açılarak yapılır. Su doğal yolla uzaklaştırılamadığı için bina çevresine kazı yapılır.

Drenaj sistemi uygulaması için binanın etrafında sıkıntı teşkil edecek ( tretuvar, ağaç, bitki ( uygun başka yere dikilebilir.) vs. ) her şey kaldırılmalıdır. Bina yapımına başlamadan önce de yağmur sularının, şebeke sularının ve yeraltı sularının yol açacağı zararı önlemek için temel drenajı yapılır. Zemin drenajı için kepçe gibi aletlerle veya el ile gerekli olan kazı işlemine başlanır. Kazı, temelin alt seviyesine kadar yapılır. Ardından bina duvarları temizlenir ve drenaj kanalı yapılmış olur. Fazla harfiyatların döküm işleminden ve temizlikten sonra zeminde sıvı membran döküm uygulaması gerçekleştirilir. Sonrasında drenaj borusu döşemesi gerçekleştirilir. Drenaj borusu nasıl döşenir sorusuna şöyle cevap verebiliriz. Projeye uygun borular (drenaj hortumu) 100 cmlik drenaj borusu olarak seçilir ve temel üstüne, temel kirişi altına bağlantılı bir şekilde döşenir. Drenaj borularını darbelerden, iklim koşullarından ve tıkanmalardan korumak için geotekstil malzemesi olan drenaj keçesi giydirilir. Drenaj keçesi giydirilen borulara mıcır dolgusu yapılır. Su izolasyonu membranın zarar görmesini önlemek için drenaj borusuna kadar drenaj levhası yerleştirilir. Bu işlemlerin ardından tesisat vb. alanlarda hasar oluşmuş ise onarılması gerekir ve açılan kısmın doldurulması yapılır. Bina çevresine 50-80 cm genişliğinde tretuvar betonu dökülür ardından tretuvar betonu üzerine karo döşemesi yapılmalıdır.

 

Adres
  • Zeytinli Mah. Bülent Ecevit Cad. No: 14/A Zeytinli / Edremit / BALIKESİR
İletişim
  • E-Posta: info@ozdemirturizm.com.tr
  • Telefon: 0532 276 72 25
İletişim
×